Żółta fasolka – poznaj jej właściwości
Było ostatnio o zielonej nie mógłbym pominąć bardziej popularnej odmiany. Tym bardziej, że i żółta fasolka posiada ciekawe właściwości. Może też być elementem diety odchudzającej.
Zwykle jadamy ją z bułką tartą i tutaj już w kwestii wspomagania zrzucania kilogramów będzie to wyglądało nieco inaczej;). Zacznę jednak od ogólnych informacji na temat dzisiejszego bohatera.
Co warto wiedzieć?
To roślina, która przybyła do nas z Ameryki Południowej. W zasadzie to mamy do czynienia z gatunkiem. Są różne odmiany fasoli, zarówno takie z których jada się jedynie nasiona, jakie i takie gdzie spożywane są całe strąki. Tak jak na przykład żółta. Są też odmiany hodowane wyłącznie po to aby cieszyć oko.
Dlaczego warto jeść żółtą fasolkę?
Przede wszystkim ma niski indeks glikemiczny. Niewielka ilość kcal to dobra informacja dla osób szukających możliwości zgubienia kilogramów. Jak jednak wspomniałem bez dodawania bułki tartej. Żółta fasolka posiada też całkiem spory bagaż witamin i pierwiastków. Pewne składniki podczas obróbki termicznej tracą na wartości, ale i tak dostarczymy do organizmu sporo ich właściwości.
W fasolce znajdziemy mangan. Zdaję sobie sprawę, że nie jest on zbyt często wymienianym pierwiastek z grupy tych najbardziej potrzebnych, ale ma sporo ważnych umiejętności. Mangan na przykład jest istotnym elementem wielu enzymów w naszym organizmie. Dodatkowo wiąże się go ze zwalczaniem nadmiaru wolnych rodników. Te ostatnie mają między innymi wpływ na starzenie się organizmu.
W żółtej fasolce są też witaminy C i K. Pierwsza z wymienionych ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Warto też wiedzieć, że może ona wspomagać proces odchudzania. Jeśli interesuje Was jak działa witamina C, to swojego czasu napisałem o tym tekst:).
Witamina K z kolei to kwestia krzepliwości. Zapobiega ona na przykład krwawieniu wewnętrznemu. Witamina K reguluje wytwarzanie białka osocza krwi. Wiąże się ją z mineralizowaniem niektórych tkanek.
Co jeszcze warto wiedzieć? Na pewno to, że jedzenie surowej żółtej fasolki to nie jest dobry pomysł. Ma ona w takim wypadku szkodliwe działanie dla organizmu. Dość powiedzieć, że może w takiej sytuacji wywołać między innymi ból brzucha, a także wymioty. To efekt obecności pewnej substancji o nazwie toksalbumina.