5 ciekawych właściwości kapusty

Jako, że Święta za pasem, to warto poznać jednego z głównych bohaterów tego czasu. Co prawda w mało dietetycznej postaci zwykle w okresie występuje, ale wtedy można:). Takie 2-dniowe „Cheat Day”. Tak czy tak warto poznać właściwości kapusty.

Na odporność

Co prawda kapusta nie ma jakiś dużych ilości witaminy C (mniej więcej tyle co cytryna), ale nie tylko dlatego pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Chociażby przez obecność witamin z grupy B. I właśnie dlatego warto ją w okresie zimowym podjadać. Lepiej w temacie wspomagania odporności sprawdzi się kapusta kiszona. Spora zawartość probiotyków to pozytywny wpływ na florę bakteryjną, a ta jest bardzo mocno powiązana z układem odpornościowym. Lepsza kiszona robiona niż kupowana. Ta zresztą zwykle jest tak naprawdę kwaszona.

Wspomaga układ pokarmowy

Może się to wydawać dziwne. Wszak zwykle po świątecznym obżarstwie, gdzie prym wiodą dania z kapusty, raczej mamy problem. No tak, tylko spójrzmy co w tych potrawach jest i co może go powodować. Sama kapusta – najlepiej jedzona na surowo lub lekko podgotowana – pozytywnie wpływa na błonę śluzową żołądka. Może też pomóc pozbyć się zaparć.

Problemy skórne

To dość ogólne określenie, bo i kapusta ma sporo w tej materii do powiedzenia. Dzięki zawartości między innymi siarki jest ona pomocna w walce z trądzikiem, ale też i skutecznie działa na odmrożenia. Jest też polecanym sposobem na liszaje. Kapustę wykorzystuje się też na odparzenia.

Pomaga na obrzęki

To jedna z bardziej znanych właściwości kapusty. Liście z niej stosowane są jako okłady na opuchliznę. Łagodzą też ból, który towarzyszy chorobom reumatycznym. Taki okład bardzo prosto się robi. Potrzebne są : trochę oleju, albo oliwy, liść kapusty, folia spożywcza i bandaż. Na początku trzeba posmarować miejsce bolące. Jak już skorzystamy z oliwy, to warto liść kapusty delikatnie rozbić (np. tłuczkiem do mięsa). Kładziemy go na bolące miejsce. Można wcześniej owinąć wspomnianą folią. Gotowe. Na to oczywiście bandaż, by liście kapusty nie spadły.

Odchudzanie

Wiadomo – dieta kapuściana. Jej akurat nie polecam. Na dłuższą metę to dość monotonny, a więc szkodliwy dla organizmu, sposób odżywiania. Nie zmienia to faktu, że kapusta wspomaga po pierwsze detoksykację organizmu. To przydatne na początku procesu odchudzania. Kapusta to sporo błonnika, a ten jak wiadomo jest istotny przy odchudzaniu. I właśnie dlatego warto spojrzeć na to warzywo łaskawym okiem:).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *