5 najważniejszych powodów dla których warto jeść zieloną fasolkę

Zdaję sobie sprawę, że to jej żółta kuzynka jest dużo bardziej popularna. Sam jadam ją częściej. Ale zielona ma równie bogate wnętrze i ciekawe właściwości.

Zawiera przeciwutleniacze

To bardzo dobra wiadomość między innymi dla osób stosujących dietę jako element profilaktyki nowotworowej. Bo takie właściwości przypisuje się przeciwutleniaczom. Zwalczają one nadmierne ilości wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają między innymi starzenie się skóry. To dość istotna umiejętność.

Dostarczają kwas foliowy

To z kolei dobra informacja dla kobiet starających się o dziecko lub będących w ciąży. Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla rozwoju płodu. Może zapobiegać wystąpieniu wad, takich jak rozszczep kręgosłupa. To witamina ważna też dla dorosłych osób. Dość powiedzieć, że ma ona wpływ chociażby na nasze samopoczucie. Zapobiega też anemii.

Wpływ na układ moczowy

Tutaj dla równowagi dodam, że i żółta odmiana na pozytywny wpływ na ten aspekt funkcjonowania organizmu. Generalnie to ugotowana fasolka ma działanie moczopędne. To między innymi oznacza usprawnienie działanie układu moczowego. W ten sposób możemy też zapobiegać chorobom, które go atakują. Działanie moczopędne oznacza wspomaganie detoksykacji organizmu.

Wspiera układ krążenia

I to w szerokim zakresie. Po pierwsze reguluje ciśnienie krwi. Za tym idą kolejne umiejętności zielonej fasolki. Obecna w diecie pozwala w pewnym stopniu chronić się przed chorobami serca (ze szczególnym uwzględnieniem zawału tego mięśnia). Ale jeśli chodzi o wspieranie układu krążenia, to mimo iż zielona fasolka jest pomocna, to żółta sprawdzi się w tym wypadku dużo lepiej. Ale o tym napiszę następnym razem:).

Wspiera odchudzanie

Zacznę można jednak od tego, że jest ona polecana osobom zmagającym się z cukrzycą. Ma niski indeks glikemiczny. Ma niewielką ilość kcal. I to kolejna dobra informacja zwłaszcza dla osób, które marzą o szczupłej sylwetce. Jeśli chodzi o bezpośrednie wspieranie całego procesu zrzucania kilogramów, to właściwie zielona fasolka robi to przez obecność błonnika. Ten ostatni jak wiadomo między innymi reguluje pracę układu trawiennego. Pozwala też przyspieszyć przemianę materii.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.