Poznajcie właściwości buraków

Czas jest taki, że z jednej strony wypatrujemy z coraz większą tęsknotą wczesnego lata i świeżych warzyw, a z drugiej szukamy zastępstwa dla nich. I to właśnie zimą najczęściej przypominamy sobie o pietruszce, selerze czy właśnie burakach.

A te ostatnie kryją w sobie wiele ciekawych właściwości. Ich dodatkową i niezaprzeczalną w zimie zaletą jest niska cena. Jako ciekawostkę historyczną dodam, że burak po raz pierwszy w zapiskach pojawia się w dokumencie pochodzących z Babilonu. A wszystkie odmiany tego warzywa swój początek mają na Bliskim Wschodzie.

Wzmocnienie układu krwionośnego

To między innymi dzięki obecności żelaza. Nie są one co prawda bardzo dobrym źródłem tego pierwiastka, ale pewne jego ilości posiadają. Buraki w pewnym stopniu pozwalają uniknąć anemii. Zawierają w sobie przeciwutleniacze. Tym przypisuje się pozytywny wpływ na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem organizmu, w tym również układu krwionośnego.

Pomocne w czasie ciąży

To efekt obecności kwasu foliowego. Jak bardzo potrzebne jest on w ciąży, wie (a na pewno powinna wiedzieć) każda kobieta. Kwas foliowy odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Co ważne składnik ten należy przyjmować już w czasie planowania ciąży. I jeszcze w kontekście układu krwionośnego, warto wiedzieć, że kwas foliowy pozwala pozbyć się z organizmu związków, które w dużej ilości powodują choroby serca.

Wspomagają odporność

Przede wszystkim warto na nie zwrócić uwagę w kontekście chorób wirusowych. Generalnie jednak – właśnie teraz zimą to ważne – buraki wspomogą odporność. Jeśli dopadnie Was infekcja górnych dróg oddechowych to można przygotować z nich swoistego rodzaju syrop. Najpierw trzeba pozyskać sok. Metody są różne: blender (bardzo żmudny sposób), po wolnoobrotową sokowirówkę. Oprócz soku z kilku buraków przyda się jeszcze miód. Syrop najlepiej stosować 2-3 razy dziennie.

Buraki a odchudzanie

Same z siebie nie będą „zrzucać” kilogramów, ale będą przydatne. Po pierwsze wspomniane poprawianie odporności. To bardzo ważne, bo zwykle w czasie odchudzania organizm staje się osłabiony i bardziej podatny na choroby. Buraki mają mało kalorii, ale całkiem duży Indeks Glikemiczny. Przydają się w oczyszczaniu organizmu. To proces którym warto poprzedzić zrzucanie kilogramów.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.