Poznajcie właściwości buraków
Czas jest taki, że z jednej strony wypatrujemy z coraz większą tęsknotą wczesnego lata i świeżych warzyw, a z drugiej szukamy zastępstwa dla nich. I to właśnie zimą najczęściej przypominamy sobie o pietruszce, selerze czy właśnie burakach.
A te ostatnie kryją w sobie wiele ciekawych właściwości. Ich dodatkową i niezaprzeczalną w zimie zaletą jest niska cena. Jako ciekawostkę historyczną dodam, że burak po raz pierwszy w zapiskach pojawia się w dokumencie pochodzących z Babilonu. A wszystkie odmiany tego warzywa swój początek mają na Bliskim Wschodzie.
Co znajdziecie w tekście:
Wzmocnienie układu krwionośnego
To między innymi dzięki obecności żelaza. Nie są one co prawda bardzo dobrym źródłem tego pierwiastka, ale pewne jego ilości posiadają. Buraki w pewnym stopniu pozwalają uniknąć anemii. Zawierają w sobie przeciwutleniacze. Tym przypisuje się pozytywny wpływ na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem organizmu, w tym również układu krwionośnego.
Pomocne w czasie ciąży
To efekt obecności kwasu foliowego. Jak bardzo potrzebne jest on w ciąży, wie (a na pewno powinna wiedzieć) każda kobieta. Kwas foliowy odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Co ważne składnik ten należy przyjmować już w czasie planowania ciąży. I jeszcze w kontekście układu krwionośnego, warto wiedzieć, że kwas foliowy pozwala pozbyć się z organizmu związków, które w dużej ilości powodują choroby serca.
Wspomagają odporność
Przede wszystkim warto na nie zwrócić uwagę w kontekście chorób wirusowych. Generalnie jednak – właśnie teraz zimą to ważne – buraki wspomogą odporność. Jeśli dopadnie Was infekcja górnych dróg oddechowych to można przygotować z nich swoistego rodzaju syrop. Najpierw trzeba pozyskać sok. Metody są różne: blender (bardzo żmudny sposób), po wolnoobrotową sokowirówkę. Oprócz soku z kilku buraków przyda się jeszcze miód. Syrop najlepiej stosować 2-3 razy dziennie.
Buraki a odchudzanie
Same z siebie nie będą „zrzucać” kilogramów, ale będą przydatne. Po pierwsze wspomniane poprawianie odporności. To bardzo ważne, bo zwykle w czasie odchudzania organizm staje się osłabiony i bardziej podatny na choroby. Buraki mają mało kalorii, ale całkiem duży Indeks Glikemiczny. Przydają się w oczyszczaniu organizmu. To proces którym warto poprzedzić zrzucanie kilogramów.