Chrzan – poznaj jego właściwości

0
212
views
Chrzan

Skoro Wielkanoc i pisałem już o tym dlaczego warto jeść jajka, to nie może braknąć drugiego bohatera – przynajmniej dla mnie – tego okresu. A ma on prawdę ciekawe właściwości.

Co warto o nim wiedzieć?

Chrzan pospolity – taka jest jego pełna nazwa – to roślina z rodziny kapustowatych. W Polsce występuje praktycznie na całym terenie. Znajdziemy go w Europie, Azji, a nawet na Nowej Zelandii. Można powiedzieć – światowa roślina.

Osiąga ona do 150 centymetrów. Roślina ta zakwita od kwietnia do czerwca. Najbardziej interesuje nas oczywiście korzeń. Z ciekawostek dodam, że liście tej rośliny są trujące dla zwierząt.

Jakie właściwości kryje w sobie chrzan?

Glukozynolany – to jest nazwa, którą w kontekście tej rośliny trzeba zapamiętać. To one są jej kluczowym składnikiem. Przypisuje się im wiele ciekawych właściwości. Spotkacie się chociażby z tym, że ma mieć on właściwości antynowotworowe. Izotiocyjaniany – to one są z tym związane. To produkt rozkładu pierwszych z wymienionych. Wspomniane substancje wymienia się w kontekście raka płuc i przełyku.

Chrzan pobudza trawienie. I w tym wypadku nie ma żadnych wątpliwości. Pozytywnie wpływa na wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu usprawnia on przyswajanie poszczególnych składników z jedzenia. Wspiera przemianę materii.

Chrzan przyda się osobom chorowitym. To dlatego, że pozytywnie wpływa on na układ odpornościowy. Oprócz tego wykorzystuje się go w przypadku nieżytu nosa a także oskrzeli. Roślina ta pomaga na ból gardła. Sok z chrzanu jest dobrym rozwiązaniem dla osób mających problemy ze stawami.

Ciekawie prezentuje się zestaw składników, dzięki którym ma on takie właściwości. Chrzan to między innymi całkiem spora ilość witaminy C (chociaż nie jest pod tym kątem rekordzistą). Są w nim też pewne ilości kwasu foliowego. Są w nim również inne witaminy z grupy B.

Jeśli chodzi o pierwiastki to na pewno warto zwrócić uwagę na sód, potas i wapń. Pierwsze dwa na przykład są ważne w przypadku, gdy zdarza się Wam pić „nieco” więcej alkoholu. Potas dodatkowo jest istotny z punktu widzenia serca i układu krwionośnego. I chociażby z tego powodu warto chrzan jeść częściej niż tylko na Wielkanoc.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here