Poznaj żelazo

Samo w sobie może i nie pomoże w odchudzaniu, ale to pierwiastek o którym koniecznie na diecie trzeba pamiętać. Tym bardziej, że jest niezwykle istotny dla naszego organizmu. A w czasie odchudzania zwykle nam wielu pierwiastków brakuje.

Co o nim wiemy?

Zbierzmy w jednym miejscu ogólne informacje na temat żelaza. Zacznę od tego, że zapotrzebowanie na tej pierwiastek zmienia się zależnie od wieku, ale też i płci. Wpływ ma również stan organizmu. Przykładowo w czasie ciąży kobieta potrzebuje dużo więcej żelaza. To w jaki sposób nasz organizm przyswaja ten pierwiastek to oddzielna sprawa. W tej materii przede wszystkim dużo do powiedzenia ma to co jest w naszej diecie. Zwyczajowo to produkty mięsne dają szansę na lepszą przyswajalność tego pierwiastka. Natomiast zwróciłbym uwagę na… witaminę C. Jest ona niezwykle ważna, jeśli zależy nam na tym, by żelazo spełniało swoje zadania w organizmie.

A za co odpowiada?

Większość tego pierwiastka znajdziemy w hemoglobinie. Chociaż znajdziemy je nie tylko w tym białku. Jest on też w mioglobinie. To kolejne białko. Żelazo znajdziemy w licznych enzymach.

Zawsze powtarzam, że jeśli chcemy się dowiedzieć za co odpowiada dany składnik, doprowadź do jego niedoboru. Oczywiście nie zrobimy tego sami. Ktoś już kiedyś opisał objawy takiej sytuacji, jednocześnie dając odpowiedź na pytanie, co dany składnik robi.

Przede wszystkim niedobór żelaza to ryzyko anemii. Ta z kolei wywołuje mnóstwo dodatkowych objawów. Żelazo wiąże się z odpornością organizmu. Ma to związek ze wspomnianą anemią. Gdy do niej doprowadzimy zwiększy się ryzyko infekcji. Wspominana mioglobina (w której znajdziemy żelazo) powiązana jest z mięśniami i pobieraniem tlenu.

W temacie układu pokarmowego żelazo wymienia się jako składnik, który ma pewien wpływ na poziom cholesterolu (mam tutaj oczywiście na myśli frakcje lipidowe). Pierwiastek ten przyda się nam do zapewnienia sobie prawidłowej pracy tzw. intelektu. Wynika to z łączenia żelaza z układem nerwowym.

Na koniec źródła tego pierwiastka. Jak powszechnie wiadomo najlepszym (chociaż nie wszyscy to akceptują) rozwiązaniem jest czerwone mięso. To tak zwane żelazo hemowe – lepiej przyswajalne. Jeśli ktoś chce postawić na źródła roślinne, to do diety najlepiej włączyć rośliny strączkowe i natkę pietruszki. Można jeść też jajka i orzechy.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *