Najlepsze źródła witaminy C

Przypisuje się jej wiele właściwości (w tym najbardziej znaną, czyli wpływ na odporność). Na pewno warto o nią zadbać. Nas najbardziej interesuje tutaj to, że witamina C wspomaga odchudzanie.

Owoce dzikiej róży

Niniejszy zestaw powstał dlatego, ze wciąż pokutuje przekonanie, że najlepszym źródłem tego składnika są cytrusy. Na co dowodem są owoce dzikiej róży. Zwykle przez nas pomijane. A nie jest to dobrym pomysłem. Owoce te zawierają mniej więcej 500 do 700 mg witaminy C (na 100 gram). I uwierzcie mi na słowo, to naprawdę dużo. Dzika róża to też inne witaminy. Mam tutaj na myśli między innymi A, E i K. I dlatego roślina ta będzie pomocna nie tylko w przypadku spadku odporności organizmu.

Czarna porzeczka

Umieszczam nie tylko dlatego, że bardzo ją lubię. Czarna i w zasadzie też czerwona porzeczka to świetne rozwiązanie dla osób stawiających na  owoce i chcących dostarczyć do organizmu witaminę C. Niestety sezon na nie trwa bardzo krótko. Czarna porzeczka zawiera też pewne ilości witaminy PP. To nic innego jak niacyna, czyli B3. Uczestniczy ona między innymi w tworzeniu czerwonych krwinek. Ma wpływ na regulowanie poziomu cholesterolu w naszym organizmie.

Natka pietruszki

Tę również uwielbiam i często gości ona w moich potrawach. Natka pietruszki jest między innymi źródłem żelaza (nie najlepszym oczywiście) i właśnie witaminy C. To o tyle istotne, że ta druga ma wpływ na przyswajanie tego pierwszego. Natka pietruszki zawiera około 180 mg na 100 g. Warto myślę wspomnieć, że wspomaga ona między innymi trawienie. Jest też źródłem witaminy A.

Czerwona papryka

Ona akurat dość często pojawia się w zestawieniach produktów zawierających witaminę C. I nie powinno to w żadnym wypadku dziwić. Po pierwsze zawartość witaminy C: 140 mg na 100 g. Niewiele więc mniej od przedstawionych powyżej. Ale to niejedyny skarb czerwonej papryki. Zawiera ona też beta-karoten. W papryce znajdziesz też potas i wapń. Drugi wiadomo – przede wszystkim kości. Potas jest istotny dla serca. Często wymienia się też jako źródło witaminy C zieloną paprykę. Owszem zawiera ona ten składnik. Jeśli jednak macie wybór między czerwoną na zieloną, to postawcie na to pierwsze rozwiązanie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *