Dlaczego warto jeść jajka (nie tylko na diecie)?

0
62
views
Jajka
Photo on Visual Hunt

Co kilka lat przetacza się dyskusja na ich temat. Raz są dobre, raz nie można jeść. Tak by ją można opisać w paru słowach:). Dla mnie to jest proste. Jeść. Byle w rozsądnych ilościach. Bo jajka mają wiele ciekawych właściwości.

Po pierwsze – cenne składniki

Zaczniemy od białka, które zostało określone mianem wzorcowego. I samo to już powinno Was przekonać do ich jedzenia:). Dodatkowo w jajkach znajdują się też witaminy. Z tych „godnych” wymienienia – A, E, D i K. Jajka to również pierwiastki. Obecne są w nich między innymi wapń i cynk. I jeszcze jeden ważny, ale o nim później.

Po drugie – cholina

Co to za związek chemiczny? Wchodzi on w skład między innymi lecytyny. Cholina jest między innymi stosowana jako… lek na gardło (znajdziecie ją w pastylkach do ssania). Lecytyna z kolei przede wszystkim wspomaga naszą pamięć. Pobudza układ nerwowy. Pozytywnie wpływa na koncentrację. Ale to nie wszystko. Lecytyna jest budulcem błon komórkowych. Chroni wątrobę. I w końcu – wspomaga wchłanianie niektórych witamin. I dlatego właśnie warto jeść jajka:).

Po trzecie – pomagają na wzrok

To właściwość o której często się mówi. Jajka zwykle wymieniane są w tekstach typu „X produktów poprawiających wzrok”. To dzięki obecności luteiny i innych przeciwutleniaczy. Jeśli nadmiernie eksploatujecie swój wzrok, to zwłaszcza ta pierwsza będzie przydatna. Ale to nie wszystkie jej właściwości. Luteina pozytywnie wpływa również na skórę. Ma też pewien wpływ na pamięć. Luteinę znajdziecie nie tylko w jajkach. Na przykład warzywa kapustne są jej dobrym źródłem. Mam tutaj na myśli między innymi brukselki.

Po czwarte chronią przed anemią

Oczywiście nie mogą być jedynym elementem, którym będziemy się chronić przed tym problemem, ale wydatnie w tym pomoże. Jajka – o czym wcześniej nie wspomniałem – zawierają dobrze przyswajalne żelazo. Mogą być kurze, ale pod względem zawartości tego pierwiastka lepiej wypadają gęsie. Przy okazji dodam, że jajka wspomagają odporność naszego organizmu (nie są w tym tak dobre jak probiotyki z Probiox Plus), ale warto o nich pamiętać w okresie jesienno zimowych.

Po piąte – pomagają w czasie odchudzania

Zawierają witaminy i pierwiastki, których zwykle brakuje w dietach. Jest tutaj też obecne białko, które wspomaga odchudzanie. Jajka są też sycące. Jeśli zjemy je na śniadanie (dwie sztuki), to jest spora szansa na uniknięcie podjadania w czasie oczekiwania na następny posiłek.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here