Witaminy niezbędne w czasie odchudzania

Jakiś czas temu pisałem o pierwiastkach bez których zrzucanie kilogramów może być niezwykle trudne. Dzisiaj skupimy się na witaminach niezbędnych w czasie odchudzania. I skorzystamy z ich ogromnych właściwości.

Witamina C

Zacznę od tego chyba najbardziej popularnego składnika diety. Odmieniany przez wszystkie przypadki praktycznie przez cały rok. Teraz jeszcze częściej – bo jesienią szwankuje nam zwykle odporność. Dlaczego witamina C jest niezbędna w czasie odchudzania? Po pierwsze w pewnym stopniu hamuje przyrost tkanki tłuszczowej. Po drugie wspomaga spalanie tej ostatniej (to w dużym uproszczeniu, ale oszczędzimy sobie lekcji chemii). Po trzecie przyspiesza ten proces.

Źródeł witaminy C mamy bez liku. W sezonie warto zajadać czarną porzeczkę. Sporo tego składnika jest również w kiwi i aronii. Z warzyw najlepiej zajadać się papryką, natką pietruszki kapustą i jarmużem.

Witamina D

Jest ona wiązana między innymi z naszym samopoczuciem. Ma też wpływ na stan kośćca. Dlaczego zalicza się ją do grupy witamin niezbędnych w czasie odchudzania? Między innymi dlatego, że ma pewien wpływ na receptory odpowiadające za apetyt. Dodatkowo witamina D jest powiązana z przyswajaniem wapna. A niedobór tego ostatniego może bardzo utrudnić odchudzanie.

Najlepszym źródłem tego składnika jest słońce. Po lecie więc trochę „zapasów” tego składnika mamy. Ale znajdziemy go również w jedzeniu. Najczęściej w kontekście źródeł witaminy D wymienia się jajka i oleje roślinne. Obecna jest ona również w produktach mlecznych.

Witaminy z grupy B

Mają one ogromny wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Część z nich odpowiada za działanie układu nerwowego. W jaki sposób witamin te wspomagają odchudzanie? Na przykład pirodksyny (B6) biorą udział w metabolizmie tkanki tłuszczowej (nie tylko zresztą). Z kolei witamina B2 (ryboflawina) wspomaga proces spalania. A kobalamina (B12) dodaje energii. Bardzo potrzebnej w czasie procesu odchudzania. Dzięki niej łatwiej będzie się zmusić do aktywności. Przy okazji ma ona ogromny wpływ na nasze samopoczucie. A to ostatnie – jeśli jest złe – utrudnia odchudzanie.

Gdzie szukać tych składników? Źródeł jest całkiem sporo. Znajdziemy ją między innymi w chudym mięsie, roślinach strączkowych, serach, bananach i jajkach.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *