Produkty, które trzeba odstawić, gdy jesteś na diecie

0
229
views

A przynajmniej w znacznym stopniu zredukować. Część z nich jest Ci znana, inne mogą być nowością. Natomiast warto mieć wiedzę na ich temat w jednym miejscu. I po to jest ten tekst:).

Sery

Zaczniemy od czegoś co niekoniecznie jest oczywiste. Na pewno z diety powinny wylecieć żółte sery. Im tańsze tym szybciej powinny z jadłospisu zniknąć. Zawierają one sporo tłuszczu. Akurat tego, którego na diecie trzeba unikać. Nie tylko jednak one powinny zniknąć z naszego jadłospisu. Na diecie nie można również jeść serów topionych, ale też pleśniowych. Te pierwsze są po prostu niezdrowe. Lektura składu może przyprawić o zawrót głowy. Do tego niektóre z serów topionych są „wzbogacane” o utwardzane tłuszcze. Tych ostatnich trzeba się wystrzegać.

Biała mąka

I wszelkie produkty, których jest ona składnikiem. Mam tutaj na myśli nie tylko białe pieczywo, ale też i pizzę, czy ukochane chyba przez wszystkich pierogi. W dwóch ostatnich przypadkach można oczywiście wykorzystać dużo zdrowszy rodzaj mąki. Biała mąka w zasadzie nie posiada żadnych wartości. Jej razowy odpowiednik to między innymi błonnik. Składnik niezbędny na diecie. I warto mieć to na uwadze.

Cukier

To dopiero wyzwanie. I oczywistość. Sieć pełna jest tekstów – ostrzeżeń przed szkodliwych wpływem cukru na nasz organizm. Nie wystarczy jednak przestać słodzić. Prawdziwym wyzwaniem będzie omijanie produktów w których ten składnik jest obecny. Warto czytać etykiety. Cukier znajdziecie między innymi w dżemach, konfiturach, jogurtach owocowych, batonach i czekoladzie. I jeszcze jedna sprawa – koniecznie unikaj produktów w których jest syrop fruktozowy.

Panierka

Wszelkie produkty, które są w niej smażone. Szczególnie w tej klasycznej – czyli z bułki tartej. Nasiąka ona taką ilością tłuszczu, że liczba kalorii może przyprawić o ból głowy. Zresztą w epoce słusznie minionej, czyli w PRL, takie było w pewnym sensie jej zadanie. I warto mieć świadomość, że każda panierka chłonie tłuszcz. Nieważne, czy będziemy starali się zrobić ją w sposób „light”. Na przykład wykorzystując w tym celu otręby pszenne. Oczywiście możemy zwrócić uwagę na olej, który wykorzystujemy do smażenia. Z drugiej strony te zdrowe nie wszystkie nadają się do smażenia. I warto mieć to na uwadze.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.