Dieta odchudzająca – jadłospis. Orzechy, tłuszcze

To chyba najbardziej dyskutowany składnik w menu w czasie zrzucania kilogramów. Jakie tłuszcze można jeść w czasie diety odchudzającej, jakich unikać. I co z tym wspólnego mają orzechy? Poniżej odpowiedzi:)

Orzechy na diecie odchudzającej

Od tego właśnie zaczniemy. Mają naprawdę sporo  witamin i pierwiastków ( przydatnych organizmowi. Mogą być również przydatne na diecie. Zawartość poszczególnych składników, jak również kaloryczność zależy od tego z jakim orzechem macie do czynienia. Tych solonych sprzedawanych w puszcze na diecie redukcyjnej nie polecam, ale już włoskie jak najbardziej.

Orzechy kryją w sobie witaminy z grupy B. Część z nich – jak na przykład tiamina – ma znaczenie w czasie odchudzania. Przede wszystkim jednak grupa ta wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

Orzechy to też nienasycone kwasy tłuszczowe. Te między innymi regulują pracę układu sercowo – naczyniowego. Mają one ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Ważne są też w diecie kobiet w ciąży. Te kwasy wspomagają rozwój układu nerwowego dziecka. W ludzkim organizmie odpowiadają jeszcze między innymi za odporność i funkcjonowanie układu pokarmowego.

Orzechy dostarczają magnezu (dzięki niemu chociażby możecie pozbyć stresu), miedzi i witaminy E. Ta ostatnia jest bardzo ważna dla urody, dokładniej to odpowiada za stan naszej skóry .

Które orzechy mogę jeść?

Będąc na diecie oczywiście. Problem polega na tym, że w sieci funkcjonuje dużo różnych sprzecznych informacji. Na przykład migdały. Spotkacie się z opiniami: „pod żadnym pozorem”, „trochę można” i „jak najbardziej, bo odchudzają”. Migdały mogą być obecne, trzeba mieć jednak świadomość wysokiej kaloryczności. Chociaż pod tym względem nie są one rekordzistami. Więcej kcal mają orzechy makadamia. Ustalmy jednak, że w naszych polskich warunkach nie musimy się nimi aż tak przejmować:). Nie goszczą zbyt często w diecie. Można, jak wspomniałem wcześniej, jeść orzechy włoskie. Na diecie sprawdzą się również nerkowce. Mają one sporo żelaza. Można również jeść orzechy laskowe i pistacje. W tym ostatnim wypadku jedna dość ważna sprawa. Wybierajcie nieprażone pistacje. Są dużo mniej kaloryczne. O soli nawet nie wspominam. Reasumując: można jeść, ale z rozsądkiem!

Bezpieczne tłuszcze na diecie

Niektórych z nich w czasie zrzucania nadmiernych kilogramów należy bezwzględnie unikać. Z tłuszczu nie możesz jednak całkowicie zrezygnować. Po prostu trzeba wiedzieć jakie produkty, które go zawierają, są na diecie bezpieczne.

Ryby

Ryby na diecie odchudzającej

Od nich rozpoczniemy wyliczankę. Na początek jednak zdanie wyjaśnienia. W przypadku każdego z wymienionych produktów kluczem jest ich ilość w diecie. Są to produkty tłuste, ale jedzone z umiarem, będą Ci pomagać, a nie szkodzić.

Morskie ryby zawierają kwasy tłuszczowej Omega 3 i 6. Jeśli interesujesz się tematem zdrowego odżywiania, to na pewno są Ci znane. Nie zagłębiając się zbytnio w temat, napiszę jedynie, że mają one bardzo pozytywny wpływ na pracę mózgu. Z perspektywy odchudzania warto wiedzieć, że kwasom tłuszczowym Omega przypisuje się zmniejszanie łaknienia. Zdania na temat jedzenia ryb są podzielone, żeby nie napisać skrajnie różne. Na pewno będąc na diecie możesz od czasu do czasu „wrzucić na ruszt” śledzia, łososia i makrelę. Nic złego Ci nie stanie i nie zaburzy to procesu odchudzania.

CHCĘ POZNAĆ SKUTECZNY SPOSÓB NA SPALANIE TKANKI TŁUSZCZOWEJ!

Awokado

To owoc, który bardzo często jest wymieniany jako wróg odchudzania i… „przyjaciel” tego procesu. I to nierzadko w jednym, krótkim tekście:). Generalnie to owoc tłusty, kaloryczny, ale zawiera składnik pomocny w czasie odchudzania. Ciekawostką może być to, że jedząc ten owoc regularnie (ale oczywiście bez przesady) zmniejszamy ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Awokado też zawiera wspomniane kwasy tłuszczowe Omega 3.

Oliwa z oliwek

oliwa z oliwek na odchudzanie

Ten produkt był „do przewidzenia”. Większość diet odchudzających dopuszcza oliwę z oliwek. Ba, powiem więcej. Traktuje się ją jako jedyne, dopuszczalne źródło tłuszczu nie tylko w czasie zrzucania nadmiaru kilogramów, ale też jeśli nasz jadłospis ma być zdrowy. Oliwa z oliwek zawiera wspominane już kilkukrotnie kwasy tłuszczowe Omega 3. To jednak nie wszystko co w sobie posiada. Ma też inne składniki dzięki którym wspomaga ona proces odchudzania. Mam tutaj na myśli chociażby witaminę C. Składnik ten jest bardzo pomocny, jeśli chcesz się pozbyć tkanki tłuszczowej z okolic brzucha i ud.

Warto zaznaczyć, że witamina C bierze udział w przemianie tyrozyny. To aminokwas mający spore znaczenie dla organizmu. Jest on powiązany z jednym z hormonów tarczycy. Generalnie ma wpływ na nasze samopoczucie, sprawność umysłową i spalanie tkanki tłuszczowej. Ciekawe zestawienie prawda?;) To oczywiście nie wszystkie tłuste produkty, które warto uwzględnić w swojej diecie odchudzającej.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *