To te rośliny pomogą Wam się odchudzić (cz. 2)
Parę dni temu pojawiła się pierwsza cześć tej mini-serii. Możecie się z nią zapoznać w tym miejscu. Dowiecie się z niej między innymi o właściwościach zielonego jęczmienia. Dzisiaj z kolei o roślinie, która pomoże rozwiązać… całkiem inny problem:).
Co znajdziecie w tekście:
Skrzyp polny
Od niej właśnie zaczniemy. Skrzyp polny przede wszystkim znany jest ze wspomagania porostu włosów. Przydatny gdy te ostatnie wypadają w zbyt dużych ilościach. Takie a nie inne działanie zawdzięcza sporej ilości krzemionki. W jaki sposób może pomóc pozbyć się nadmiernych kilogramów? Wspomniana krzemionka wspomaga detoksykację organizmu. To pozbycie się nadmiaru szkodliwych substancji wpływa pozytywnie na metabolizm.
Mniszek lekarski
To właśnie teraz – na początku maja – rozkwita. Jego charakterystyczne kwiaty pokrywają trawniki. Mniszek lekarski jest rośliną o wielu właściwościach. Okres kwitnienia to czas kiedy się go zbiera. Robi się to w ciągu dnia. Właściwości lecznicze ma także korzeń. I to takie, które nas tutaj interesują. Wspomaga on między innymi metabolizm. Pozytywnie wpływa na pracę wątroby. Mniszek ma też działanie detoksykujące. Korzeń ułatwia również trawienie.
SPRAWDŹ SKUTECZNY NATURALNY SPOSÓB NA DETOKSYKACJĘ ORGANIZMU
Kruszyna pospolita
To krzew z którego pozyskuje się owoce i korę. Tę ostatnią pozyskuje się wczesną wiosną. Następnie suszy. Zarówno kora jak i owoce mają działanie wspomagające perystaltykę jelit. Sprawdzają się w przypadku, gdy męczą nas zaparcia. Kruszyna pospolita pobudza również wydzielanie soków żołądkowych. W wypadku jednak tej rośliny warto wiedzieć, że nie można jej stosować przez zbyt długi czas. Możecie w ten sposób doprowadzić do upośledzenia pracy jelit.
Morwa biała
To roślina, która przywędrowała do nas z Chin. Przypisuje się jej wiele właściwości. Jej zwolennicy twierdzą, że ma ona działanie przeciwnowotworowe. To między innymi dzięki sporej ilości antyoksydantów. Można też przy jej pomocy leczyć choroby dotykające układ oddechowy. Nas tutaj najbardziej interesuje to, że morwa biała ogranicza stężenie glukozy. Dzięki temu można ją wykorzystać jako sposób na ograniczenie odkładania się tkanki tłuszczowej.