Owsianka – poznaj jej najważniejsze właściwości ( i wpływ na odchudzanie)
Kiedyś znienawidzona przez dzieci, obecnie przeżywa swoją kolejną młodość. To dzięki odkrywanym przez wiele osób na nowo właściwościom owsianki.
Co znajdziecie w tekście:
Wpływ na układ nerwowy
To ciekawa właściwość owsianki i myślę, że przyda się każdemu. Nasza dzisiejsza bohaterka zawiera w sobie witaminy z grupy B. I to właśnie one mają niebagatelny wpływ na układ nerwowy. Szczególną uwagę zwrócimy na witaminy B1 i B5. Obie przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu. Dzięki nim jesteśmy się też w stanie „uchronić” przed szkodliwym działaniem stresu.
Owsianka a uroda
W tym wypadku jej właściwości wykorzystuje od wewnątrz i na zewnątrz. Na początek te pierwsze. Wspomniana wyżej witamina B5 ma ogromny wpływ na stan skóry i jej przydatków (paznokci i włosów). Dość powiedzieć, że to jeden z częściej występujących składników szamponów i preparatów przeciw nadmiernym ubytkom we fryzurze.
Płatki owsiane są uznawane za świetny naturalny kosmetyk na skórę. Można jest zastosować chociażby pod postacią domowego peelingu. Nadają się one zarówno do cery suchej jak i tłustej. Jeśli Wasza skóra jest wrażliwa, również nie macie się czego obawiać. Płatki owsiane są również pomocne przy trądziku. Wykorzystuje się je do redukcji zmian skórnych.
Owsianka a odchudzanie
W końcu to co nas tutaj interesuje najbardziej:). Zacznę jednak od tego, że nie polecam monodiety z owsianką trwającą dłużej niż jeden dzień. Grozi to spowolnieniem przemiany materii. Natomiast nie da się odebrać owsiance pozytywnego wpływu na walkę z nadmiernymi kilogramami. Przede wszystkim dzięki jej właściwościom przyspieszymy metabolizm. Oczywiście to nie jest jedyny sposób na to. Więcej znajdziecie w moim wpisie o przyspieszaniu metabolizmu. Ma ona też pewien wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. No i są bogate w błonnik.
Chroni serce
To akurat właściwość owsianki potwierdzona niedawno. To znaczy wiadomo było to, że obniża ona poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie i w ten sposób też chroni nasze serce. Teraz jednak odkryto, że zawarte w niej składniki mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. I to właśnie one mają pomagać sercu.