Kalafior – poznaj jego właściwości
Sezon na letnie warzywa i owoce w pełni. Trzeba więc korzystać z ich właściwości. Dzisiaj „na warsztat” wziąłem jedno z moich ulubionych warzyw – kalafiora. Ma one ciekawe właściwości.
Co znajdziecie w tekście:
Co kryje w sobie?
Bogactwo witamin i pierwiastków. Przede wszystkim chciałbym się skupić na dwóch. Jeden składnik to siarka. Drugi to witamina C. Oczywiście to niejedyne bogactwo kalafiora. Znajdziecie w nim pewne ilości witamin z grupy B. I warto też wspomnieć o witaminie K. Z pierwiastków: wapń, potas, fosfor i magnez.
Kalafior to sulforafan
Celowo pominąłem tę substancję w powyższej liście. Znaczy wspomniałem, ale nie rozwinąłem:) Bo sulforafan to związek siarki. Należy mu jednak poświęcić odrębny akapit. Dość powiedzieć, że sulforafan bardzo często wymienia się w kontekście profilaktyki nowotworowej. Jedzenie produktów bogatych w ten składnik ma między innymi zapobiegać rakowi prostaty. Ma on też działanie przeciwzapalne.
Wzmacnia nerki i układ krwionośny
Ta druga właściwość nie powinna nas dziwić. Zwłaszcza jeśli wiemy, że potas pozytywnie wpływa właśnie na ten układ (również oczywiście serce). Produkty zawierające ten minerał (jak również sód) poleca się w ramach profilaktyki chorób związanych z naczyniami krwionośnymi.
Pozytywnie wpływa na trawienie
W ogóle na układ pokarmowy. Spotkacie się na przykład z tym, że warzywo to poleca się w przypadku wrzodów żołądka. Z drugiej strony kalafior zawiera w sobie sporo błonnika. Na ten akurat składnik należy uważać. Natomiast błonnik oczywiście pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Pomaga wspomóc jego działanie. Dzięki niemu możemy pozbyć się chociażby uporczywych zaparć.
Skóra, włosy
Dzięki obecności siarki można też dodać kalafiora do diety, która ma wspomóc ratowanie naszego wyglądu. Minerał ten pozytywnie wpływa właśnie na skórę i jej przydatki (a więc nie tylko włosy, ale też i paznokcie).
Niestety nie wszyscy mogą często jeść kalafiora. Ma on negatywny wpływ na przyswajanie jodu. To warzywo jest problematyczne dla osób u których tarczyca „nie pracuje na pełnym etacie”. Zresztą nie tylko kalafiora powinni unikać. W grupie produktów znajdują się między innymi kapusta, brokuły i brukselka.