Polskie superfoods – te warto znać

1
25
views

Kontynuuje temat rozpoczęty przed paroma dniami. Zwykle o superfoods mówi się w kontekście egzotycznych z naszego punktu widzenia krajów. Ale i w Polsce bez trudu znajdziecie tego typu żywność. Nierzadko przewyższającą swoimi właściwościami tę z zagranicy.

Siemię lniane

To pierwszy dowód na tę ze wstępu. Siemię lniane jest wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Dzięki niemu można na przykład nawilżyć skórę głowę i poprawić stan fryzury. Siemię lniane pomaga przy problemach żołądkowych. Przeciwdziała też stanom zapalnym. Zawiera w sobie między innymi witaminy z grupy B. To niejedyne co ma w sobie. Często wymienia się też witaminę E.

Kasza jaglana

Niepozorna a ma wiele ciekawych właściwości. Kasze zwykle nie są zbyt częstym gościem na naszych stołach. A powinny. Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B. Nie wspomniałem wyżej, ale mają one niebagatelny wpływ na działanie naszego organizmu (między innymi ośrodkowego układu nerwowego). Kasza zawiera białko i krzem. Ten ostatni przydatny włosom, skórze i paznokciom. Kaszę warto włączyć do diety odchudzającej.

Dynia

Już niedługo zacznie królować na targowych stoiskach. Dynia jest jednym z produktów spożywczych jasno wskazujących, że nadeszła jesień. Nie trzeba się jednak z tego powodu smucić, bo ma ona wiele ciekawych właściwości. Po pierwsze dynia zawiera sporo witaminy C. Składnik przydatny jesienią. Ważny też dla osób, które się odchudzają. Ma też ogromne ilości witaminy A. Dynia to również pierwiastki. Z tych najbardziej istotnych warto wymienić cynk i magnez. Ma ona sporo błonnika.

Natka pietruszki

W zasadzie jedynie dodatek w naszej kuchni. I to rzadki. Zwykle pojawia się w rosole i niektórych surówkach. A ma w sobie ciekawe właściwości. Po pierwsze zapewnia dostarczenie do organizmu dawki żelaza. Dodatkowo ma w sobie witaminę C. Składnik ten wspomaga przyswajanie żelaza. Natka pietruszki nie tylko wzmacnia organizm, ale i ma pozytywny wpływ na nasz nastrój. Może być też elementem diety oczyszczającej. Żucie natki pietruszki poprawia zapach z ust. Wymienia się ją też w kontekście obecności kwasu foliowego.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here