Najlepsze pomysły na zastąpienie cukru

Doskonale wiesz, że jest groźny. Niewskazany na diecie. Pytanie brzmi czy wiesz czym go zastąpić. W taki sposób, aby sobie nie zaszkodzić, a przy okazji nie utrudnić zrzucenia tych paru kilogramów za dużo.

Co znajdziecie w tekście:

Tagatoza

Nie tak popularna jak stewia i ksylitol, ale warto się nią zainteresować. Tagatoza to właściwie monocukier, który możesz znaleźć między innymi w laktozie, ale też owocach, głównie tych z terenów Afryki. Po raz pierwszy usłyszeliśmy o niej w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wtedy została odkryta.

Z jednej strony tagatoza smakuje podobnie do cukru. Z drugiej – i to oczywiście najważniejsza informacja – ma dużo mniej kalorii. Prawie trzy razy. Można ją stosować jako dodatek do deserów na diecie. Tak naprawdę jednak w zasadzie możesz nią całkowicie zastąpić cukier w swoim jadłospisie. Tagatoza w tabletkach jest na bazie laktozy. Jeśli więc jej nie tolerujesz, nie jest ona rozwiązaniem dla Ciebie.

miód

Miód

Zawsze i wszędzie polecam. Oczywiście warto wydać nieco więcej pieniędzy i nie kupować sklepowego. Miód może zastąpić cukier, chociaż warto podejść do niego z rozsądkiem. Jest kaloryczny. Chociaż co ciekawe spotkałem się z kiedyś z badaniami, które twierdziły, że mimo tego iż ma sporo kalorii, wspomaga odchudzanie. W tym miejscu możecie na ten temat poczytać więcej.

Dość powiedzieć, że według tych badań miód między innymi blokuje uczucie głodu. Dzięki niemu posiłek, który zjadasz, będzie też bardziej satysfakcjonujący.

Cukier brzozowy

Popularny od paru lat. Jeśli spotkasz się z określeniem ksylitol, to chodzi właśnie o cukier brzozowy. Swoje ta alternatywa dla cukru kosztuje. Zresztą jak wszystkie. To rozwiązanie, które polecane jest między innymi osobom chorym na cukrzycę. Co ciekawe przypisuje się mu właściwość wspomagania mineralizacji kości. To przez fakt, że ma on wpływ na przyswajanie przez nasz organizm wapnia. Cukier brzozowy pomaga też w walce z próchnicą. A tak przynajmniej twierdzą jego zwolennicy.

Oczywiście może być wykorzystany przez Ciebie w momencie, gdy się odchudzasz. Ma około 2 razy mniej kalorii niż cukier. I właśnie z tego powodu możesz go stosować na diecie:).

stewia

Stewia

Najmniej jestem przekonany właśnie do niej. To właściwie rodzaj roślin. Jest ich 340. Nas najbardziej interesuje stevia rebaudiana. To ona jest po pierwsze zdecydowanie bardziej słodka niż cukier pozyskiwany z buraków. Dodatkowo w zasadzie nie posiada kalorii. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. Jest jednak pewne „ale”.

Wiele zależy od tego z czym stevia jest połączona. Jakie wypełniacze występują w produkcie, który kupujesz. Z perspektywy organizmu jednym z dobrych rozwiązań jest celuloza, która „nie zatrzymuje się” w organizmie. Natomiast unikaj słodzików w których występuje stewia i np. dekstroza (działa jak glukoza). Te nie pomogą Ci się odchudzić.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *