Letnie odchudzanie – słodka papryka i jej właściwości

0
49
views
Warzywa

Kontynuuję serię którą rozpocząłem w okolicach początku wakacji. Latem odchudzanie – pomimo wielu czyhających na nas pułapek – jest łatwiejsze. Chociażby dzięki takim warzywom jak właśnie słodka papryka.

Na diecie jak najbardziej

Od tego zaczniemy. Papryka to niewielka ilość kcal. Można ją przegryzać między posiłkami. W ten sposób oszukamy głód i chęć podjadania niezdrowych rzeczy. Słodka papryka to też sporo witaminy C, która jest niezbędna w procesie odchudzania, o czym możecie przeczytać w tym moim wpisie. Najlepiej wybrać czerwoną i żółtą.

Chociaż zwykle w kontekście zrzucania kilogramów wymienia się ostrą paprykę (wyciąg z niej znaleźć można na przykład w preparacie na odchudzanie Silvets), to łagodne odmiany też jak widać będą pomocne:).

Zawierają one nie tylko kwas askorbinowy, ale też witaminy z grupy B. Do tego pierwiastki takie jak wapń, żelazo, potas i magnes. Część przydatna w czasie odchudzania. Ale generalnie często zapominamy w tym procesie o dostarczaniu do organizmu ważnych dla niego składników. Nasza dzisiejsza bohaterka zrobi to za nas:).

Kolor ma znaczenie

Jeśli zależy Wam na konkretnych właściwościach papryki. I tak na przykład czerwony kolor gwarantuje między innymi lepszy wzrok. Papryka ta zadba też o wygląd skóry. Zawiera w sobie rutynę, a to dobra informacja dla osób zmagających się z kruchymi naczynkami.

Z kolei zielona papryka to bogactwo kwasu foliowego. „Tradycyjnie” przypisywanego do diety kobiet w ciąży, lub takich które ją planują. Zielona papryka to również dobre źródło witaminy E. Ten ostatni składnik nazywany bywa eliksirem młodości. Ma ona również wpływ na płodność. Witamina E uczestniczy w procesie ochrony krwinek czerwonych. Przeciwdziała również zakrzepom.

Żółty kolor papryki gwarantuje nam wspomnianą witaminę E. Nie tylko jednak. Ta papryka to źródło luteiny. Po pierwsze związek ten chroni organizm przed szkodliwych działaniem nadmiernej ilości wolnych rodników. Luteina ma pozytywy w pływ na wzrok. Związana jest z ostrością widzenia. Chroni wzrok przed szkodliwym działaniem promieni UV. W podobny sposób wpływa również na skórę.

Nie ma więc na czekać i brać się za jedzenie papryki:).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.