Letnie odchudzanie – bób i jego właściwości

0
15
views
Bób

Parę dni temu zacząłem serię tekstów w której chciałbym się skupić na letnich warzywach i owocach, które ułatwię odchudzanie w czasie miłościwie nam panującej pory roku. Ostatnio było o mojej ulubionej żółtej fasolce szparagowej.

Bób – roślina strączkowa stara jak świat

No prawie:). Dość jednak powiedzieć, że to jedna z najwcześniej uprawianych roślin. Początek jej historii umiejscawia się już w Neolicie. Bób znany jest w Afryce, Europie i na Bliskim Wschodzie. Nie jest on obecnie zbyt popularny w naszej kuchni. No bo tak do końca nie wiemy z nim zrobić. Ale o tym później.

Jakie właściwości ma bób?

Od razu przechodzimy do rzeczy:). Ta roślina strączkowa ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. To dzięki obecności potasu. Bób poleca się również w przypadku problemów z anemią. Nie jest on w żadnym wypadku lekiem, ale może być elementem diety przeciwdziałającej tej chorobie. Czy też pomagać w „wychodzeniu” z niej.

Bób sprzyja odkwaszaniu organizmu. To dość istotna informacja z racji tego, że lubimy się w taki sposób się katować. Chociażby jedząc zbyt duże ilości wędlin, słodyczy i serów. Ciekawostką może być to, że bób – według naukowców – może nas chronić przed rakiem jelita grubego. To efekt obecności lektyny. Jeszcze ciekawsze jest to, że jeden z związków występujących w tej roślinie strączkowej, wykorzystuje się w lekach na chorobę Parkinsona.

Bób w diecie odchudzającej

Po pierwsze jest źródłem białka. Zawiera też sporo błonnika. Co jest kolejną dobrą informacją dla tych, którzy chcą pozbyć się paru kilo. Nie jest bardzo kaloryczny, ale też nie przesadzajcie z jego ilością. Piszę o tym dlatego, że bób należy do grupy produktów roboczo nazwanej przeze mnie „kiedy zaczynam jeść, to ciężko przestać”:). Pewnym ułatwieniem jest to, że bób dość szybko zapełnia brzuch i daje uczucie sytości.

Kto nie powinien jeść bobu?

Na pewno osoby zmagające się z dną moczanową. Jeśli często cierpicie na wzdęcia, bóle brzucha i innego rodzaju problemy żołądkowe – to bób również nie jest dla Was. Tak jak inne rośliny strączkowe. Natomiast opisane problemy można rozwiązać!

SPRAWDŹ JAK POZBYĆ ZAPARĆ I SCHUDNĄĆ!

Jak jeść bób?

Najprościej ugotować, siąść, wyskubywać z łupin i podjadać:). Ale zanim to zrobicie, radzę przepłukać dokładnie zakupiony bób. Można też dodać odrobinę cukru do gotującej się wody. Natomiast ja tego nie robię. Z bobu można też przygotować naprawdę smaczną zupę. Świetnie wpasowuje się też w sałatki. Z bobu można też zrobić pastę. Sprawdzi się ona jako dip, ale też jako po prostu smarowidło do kanapek. Smacznego:).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here