Jesienne warzywa wspomagające odchudzanie

0
26
views
Dynia

Mają one inne ciekawe właściwości przydatne również w czasie tej pory roku. Jesienne warzywa wspomagające odchudzanie powinny stać się istotnym elementem jadłospisu, jeśli chcecie pozbyć się paru kilogramów.

Dynia

Chyba najbardziej „jesienne” warzywo. Wspomaga odchudzanie, ale to nie jedyna jego właściwość. Dynia zawiera ogromne ilości beta-karotenu. Ten ostatni może pozytywnie wpływać na stan naszej skóry. Witamina ta jest również ważna z punktu widzenia wzroku. W jaki sposób dynia pomaga się odchudzić? Ma niewielką ilość kcal i to pierwsza zaleta z punktu widzenia jadłospisu, który ma pomóc pozbyć się paru kilogramów. Druga sprawa to ogromna ilość błonnika. O tym jak ten ostatni ważny jest w procesie odchudzania możecie przeczytać chociażby w tym miejscu.

Buraki

Chociaż pojawiają się zdecydowanie wcześniej, to właśnie jesienią i zimą zyskują swoje drugie życie w naszej kuchni. Buraki zwykle wymieniane są w kontekście detoksykacji organizmu i faktem jest, że bardzo w nim pomagają. Poleca się je też na wzmocnienie układu krwionośnego. Dlaczego buraki zalicza się do warzyw wspomagających odchudzanie? Wspomniana detoksykacja może być elementem „startowym” zrzucanie kilogramów. Usprawnia bowiem pracę układu pokarmowego. Buraki to także źródło witaminy C, niezwykle ważnej przy odchudzaniu. No i oczywiście obecność błonnika.

Seler

Mam tutaj na myśli korzeń, a nie nać. O właściwościach tej drugiej wszyscy pewnie wiedzą. Dlaczego korzeń korzeń selera zaliczam do jesiennych warzyw wspomagających odchudzanie? Niewielka ilość kcal – to pierwsza sprawa. Korzeń selera wspomaga również detoksykację organizmu. Obecna jest w nim również wspominana witamina C. Seler to warzywo przyspieszające metabolizm. Pomaga też leczyć stawy i nadciśnienie

 

POZNAJ NAJLEPSZY NATURALNY SPOSÓB NA SZYBKI METABOLIZM!

Pietruszka – niedoceniane jesienne warzywo wspomagające odchudzanie

Myślę, że zasługuje w pełni na to miano. Korzeń pietruszki zwykle jest jedynie dodatkiem (i to wcale nie niezbędnym) do zup, czy jesiennych dań jednogarnkowych. Ma on jednak bardzo ciekawe właściwości. Po pierwsze reguluje proces przemiany materii. Dodatkowo wspomaga detoksykację organizmu. Pietruszka zawiera sporo cennych składników. To między innymi magnez, potas i witamina C. Napar z korzenia pietruszki poleca się przy problemach z układem moczowym.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.