Jesienne produkty wspomagające odchudzanie cz. 2

2
35
views
brukselka
Photo via VisualHunt

Parę dni temu „popełniłem” pierwszą część z której można się między innymi dowiedzieć, dlaczego warto zainteresować się na diecie burakami. A poza tym.. zresztą sami przeczytajcie „Jesienne produkty wspomagające odchudzanie”:).

Seler

Skupimy się na korzeniu, jako na warzywie, które jest w dużym stopniu charakterystyczne dla tej pory roku. Nie jest ono jednak zbyt popularne w naszej kuchni. Bo też i nie do końca wiemy „z czym się go je”. Wystarczy jednak przejrzeć sieć i znajdziemy sporo przepisów. A warto, szczególnie na diecie. Seler po pierwsze to niewielka ilość kalorii. Korzeń zawiera mnóstwo witamin i pierwiastków. Mam tutaj na myśli chociażby potas, żelazo i magnez. To o tyle istotne, że na diecie łatwo o niedobory pierwiastków i witamin. Seler ma mnóstwo właściwości. Poleca się go między innymi na reumatyzm. Obniża też ciśnienie tętnicze. A z umiejętności, które nas interesują: wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, ułatwia trawienie i pobudza przemianę materii.

Gruszka

Pierwszy owoc na mojej liście. Naprawdę uwielbiam gruszki. Owoc dostępny od jesieni (niektóre odmiany nawet wcześniej) do w zasadzie późnej zimy. Na diecie sprawdzą się chociażby dlatego, że mają niski Indeks Glikemiczny. Do tego oczywiście błonnik. Pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit. Gruszki mają też ciekawe właściwości. Są chociażby polecane jako element diety wspierającej odporność. Sok z nich jest pomocny przy kaszlu. Gruszki są bogate w kwas foliowy. A to dobra informacja dla kobiet starających się o dziecko.

Brukselka

Wiem, że nie jest to najbardziej lubiane warzywo. Zwłaszcza przez dzieci. Ale zaraz sami się przekonacie, że warto. Brukselka jest dobrym źródłem minerałów i witamin. Z tej pierwszej grupy warte wymienienia są żelazo, fosfor i cynk. Jeśli chodzi o witaminy: A, C, E i K. Brukselka to bardzo dobre źródło błonnika. Ma też niewielką ilość kcal. Warzywo to wspomaga detoksykację organizmu. To kolejna zaleta dla osób chcących się odchudzić. Co ciekawe brukselkę często wymienia się wśród warzyw, które warto stosować w profilaktyce nowotworowej. Ma ona sobie radzić chociażby z zapobieganiem rakowi prostaty i piersi. Na koniec jedna ważna sprawa. Jeśli macie problem z tarczycą, to powinniście unikać dużej ilości brukselki.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

2 KOMENTARZE

  1. z ta gruszka to bym tak raczej ostrożnie… ja mam po niej zaparcia. ostatnio dawalam do ciasta i przy robieniu troche podjadalam. juz na wieczor mialam dosyc sporawy brzuch a w dodatku nie moglam sie wyproznic wiec wzielam dicopg 10g. gruszka chyba jest troche ciezkostrawna?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here