Czas na probiotyki

0
87
views

Po pierwsze, że to najlepszy okres na robienie zapasów na zimę. Po drugie część z nich potrafi skutecznie wspomóc odchudzanie. I co oczywiste na nich się tutaj skupię;).

Czym właściwie są probiotyki?

Ich nazwa wzięła się z greckiego „pro bios” co oznacza dla życia. Bywają określane mianem żywności czynnościowej. To nic innego jak pewne kultury bakterii (zwykle kwasu mlekowego), które celowo dostarczamy z pożywieniem do naszego układu pokarmowego. Po co zapytacie? A chociażby po to by ten ostatni funkcjonował w odpowiedni sposób.

To oczywiście niejedyne zadanie. Probiotykom przypisuje się między innymi pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Dlatego zaleca się je żywności w której się one znajdują w okresie jesienno – zimowym. Dzięki nim unikniesz infekcji.

Istnieje kilka odmian bakterii tego typu. Jedna z nich określana jako Lactobacillus casei DN-114 001 (tak wiem, do zapamiętania;) ) jest na przykład wykorzystywana w leczeniu biegunek.

Probiotyki a odchudzanie

Co pewien czas pojawiają się badania wskazujące, że niektóre z probiotyków wspomagają proces zrzucania kilogramów. Pierwsze efekty pojawiają się po kilku tygodniach. Oczywiście przy założeniu, że wprowadzisz też pewne zmiany w diecie. Same probiotyki będą jedyne elementem wspomagającym pracę układu pokarmowego. I to pozwoli wpłynąć na wagę. Jeśli chodzi o wspomniany czas, to często spotykam się z 8 tygodniami. Problem polega na tym, że musicie je przyjmować codziennie.

Probiotyki pomagają pozbyć się z organizmu toksyn. To akurat dość istotna kwestia w czasie odchudzania. Kolejną zaletą probiotyków na którą trzeba zwrócić uwagę, jest to, że wspomagają syntezę witamin z grupy B. Te tak nawiasem mówiąc, mają wpływ też na proces zrzucania kilogramów.

Wracając jeszcze do samego odchudzania, to probiotyki modyfikują florę bakteryjną jelit. W tym właśnie obecnie upatruje się ich pozytywnego wpływu na odchudzanie. Podkreślam słowo „obecnie”, bo wciąż jak wspomniałem, trwają badania na probiotykami.

Czyli czym właściwie mam się odchudzać?

To najlepszy czas na robienie ogórków kiszonych i kapusty kiszonej. To właśnie w nich znajdują się najlepsze z perspektywy naszego organizmu probiotyki. Czy decydować się na kupne? Jeśli mam być szczery, to średnio polecam. Zwykle są one konserwowane sorbinianem potasu (zresztą jak wiele innych produktów), a do tego napchane wręcz solą. Przygotowanie ich w domu dodatkowo daje satysfakcję:).

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here