Agrest – poznaj 5 powodów dla których warto go jeść

Postanowiłem dzisiaj kontynuować temat letnich owoców (możecie poczytać chociażby o czereśniach) z racji tego, że wczoraj po raz pierwszy w tym roku kupiłem agrest. Uwielbiam, a do tego znam jego właściwości. Tymi ostatnimi się z Wami podzielę:).

Czym jest agrest?

Owocem, który nie jest obecne tak popularny jak kilkanaście lat temu. Natomiast wciąż jest w Polsce uprawiana. Ale też można często spotkać agrest rosnący dziko. Owoce tej rośliny przede wszystkim jada się – w okreskie letnim -surowe. Natomiast spotkacie się też z przetworami w których składnikiem będzie nasz dzisiejsz bohater. Same owoce to bogactwo pierwiastków, ale przede wszytkim witamin. O czym przekonacie się poniżej.

Właściwości agrestu

 

Odkwaszanie organizmu

 

To jedna z częściej wymienianych umiejętnościtego owocu. Może być on elementem diety odkwaszającej. Taki sposób odżywiania przyda się nam zwłaszcza w sytuacji, gdy nasz codzienny jadłospis pełny jest mięsa i tzw. chemii. Agrest najlepiej jeść w surowej postaci, chociaż możemy też przygotować domowy dżem z tych owoców.

Wspomaga układ sercowo – naczyniowy

To z kolei bardzo istotna właściwość dla wszystkich tych, którzy chcą dbać o swoje zdrowie. Owoc ten może być elementem profilaktyki. Chroni nasz układ naczyniowy, w tym oczywiście najważniejszy element czyli serce. Można też dzięki nim zapobiegać miażdżycy. Natomiast dość wyraźnie trzeba zaznaczyć jedną sprawę. Zapobieganie miażdżycy to proces wieloetapowy. Działanie profilaktyczne nie mogą ograniczać się do pojedynczych kroków.

Na wojnie z anemią

Istotna informacja już na samym początku. Agrest nie wyleczy nas z anemii. Może stać się jednak elementem jadłospisu, który pozwoli nam zapobiec temu problemowi. Agrest ma pewne pokłady żelaza, ale tak naprawdę w tym kontekście nas interesuje witamina C. To składnik, który pozwala przyspieszyć przyswajania tego pierwiastka.

Domowy peeling

To doskonały pomysł, jeśli nie chcecie wydać pieniędzy na gotowe preparaty. Agrest to niejedyne owoce, które można w taki sposób wykorzystać. Ale to na nich się skupimy. Owoce wystarczy rozgnieść i nałożyć na twarz. Wetrzeć w skórę. Agrest sprawdzi się też jako domowa maseczką. Dzięki niemu skóra odzyska blask. Duża w tym zasługa witaminy C. Ta ostatnia jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.

Moringa Actives - preparat na odchudzanie

 

Agrest a odchudzanie

Ujmę to tak. Witamina C jest istotnym składnikiem dla osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Wręcz nieodzownym. I chociażby z tego powodu warto agrest podjadać na diecie. Natomiast owoc zwyczajowo nie jest wymieniany jako sposób na odchudzanie. Spotkacie się za to z agrestem indyjskim. Poświęcę mu odrębny wpis. Na razie napiszę tyle, że jest to owoc podobny do naszego agrestu, a wyciąg z niego jest polecany jako sposób na odchudzanie. O tym czy skuteczny przekonacie się niedługo. A na razie jedzcie nasz polski agrest:).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

pawel

Tematyką zdrowego odżywiania i odchudzania zajmuję się od lat. Sam kiedyś byłem małym (ponoć pociesznym) grubaskiem ale przyszedł czas na zmiany:). Mi się udało, Tobie też może:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *