4 najlepsze letnie warzywa na odchudzanie

0
118
views

Jedzenie teraz to sama przyjemność. Nawet przy upałach. Jeżeli nie chce Ci się stać w kuchni i gotować, zawsze możesz zrobić sałatkę ze świeżych letnich warzyw. Takie danie wspomaga odchudzanie.

Papryka

Od niej zaczniemy, chociaż jeszcze zdecydowanie za droga. Do tego wciąż głównie z Hiszpanii. A my lubimy tylko swoją paprykę;). Czerwona, zielona, a może żółta? Którą warto jeść, jeśli chcesz zrzucić te parę kilogramów? W zasadzie każdą. Bo to dobre dla zdrowia. Z perspektywy odchudzania jednak najlepszym wyborem będzie czerwona papryka. Zawiera w sobie mnóstwo witaminy C. To, jeśli uważnie czytacie mojego bloga, bardzo ważny składnik w czasie, gdy walczycie z nadmiernymi kilogramami. Generalnie w papryce jest dużo antyoksydantów (ta witamina również do nich należy).

Można ją jeść na surowo, lub poddawać obróbce termicznej. Pamiętaj jednak, że ta ostatnia „zmniejsza” wartościowość witaminy C. Poza tym obróbka – przynajmniej z mojego punktu widzenia – robi z papryki średnio smaczny produkt. Wolę na surowo.

cukinia

Cukinia

Sezon na nią zaczyna się nieco później, ale wciąż oczywiście w lecie. Jeśli tylko pojawi się na bazarze, czy sklepowej półce, zainwestuj w nią. Cukinia to przede wszystkim bardzo mało kcal. W czasie odchudzania może stanowić doskonałą przekąskę. Z cukinii przygotujesz zupę – krem. Jest ona polecana przy problemach z trawieniem. Cukinii przypisuje się odkwaszanie organizmu. A o tym, że jest to istotne w czasie odchudzania, pewnie słyszałaś. Dostarcza wody, a to też ważne.

Pomidory

Uwielbiam:). Poleca się na odchudzanie. Przede wszystkim mają niewiele kalorii. W większości składają się z wody. Są bardzo dobrym źródłem potasu. Ten akurat składnik jest ważny dla Twojego serca. Spotkałaś się z dietą pomidorową? Osobiście jej nie polecam, szczególnie osobom aktywnym fizycznie. Każda monodieta na dłuższą metę jest niedobra dla organizmu. Ta akurat zakłada mniej niż 1000 kcal na dzień. Jadłospis to przede wszystkim pomidory, chociaż znajdzie się nim miejsce np. dla makaronów.

O ile samej diety nie polecam, to pomidory jako jeden z produktów w diecie odchudzającej już jak najbardziej;).

szparagowa

Fasolka szparagowa

Polecam oba rodzaje występujące na naszych bazarach. Żółta w moim prywatnym odczuciu jest dużo bardziej smaczna. Jeśli jednak chcesz się odchudzić, to wybierz zieloną. Ma ona w sobie więcej witaminy C. A o niej wspominałem. Zielona fasolkę często wymienia się też jako źródło kwasu foliowego. O nim pewnie już słyszałaś. A tak przy okazji jeszcze dodam, że warzywa bogate w antyoksydanty mogą opóźniać proces starzenia organizmu. I chociażby z tego powodu warto je włączyć do jadłospisu:).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here