4 jesienne warzywa wspomagające odchudzanie

0
88
views

Mimo zaklinania rzeczywistości, zaczęła się. Przyszła jesień:). Dla wielu osób czas siedzenia przed telewizorem i nabierania kilogramów. Ty za to możesz zrobić inaczej. Pomogą Ci w tym jesienne warzywa.

Pietruszka

Niedoceniane warzywo o ogromnych właściwościach. Dzięki swojej zawartości pietruszka może być elementem diety osoby zmagającej się z nadciśnieniem. Warzywo to ma również właściwości moczopędne. Sporo w nim witamin i pierwiastków (m.in. potas, żelazo i wapń). Pietruszka ma niewiele kalorii. W czasie odchudzania możesz ją wykorzystać na dwa sposoby. Albo przygotować z niej koktajl w którym będzie jednym ze składników. W tym wypadku lepiej sprawdzi się natka. Posiekaj ją. Dodaj wody (około szklanki) i soku z cytryny. Jeśli jest sezon to zmiksuj jednego ogórka gruntowego. Pij codziennie rano. Pietruszka dodaje również energii, której zwykle w czasie odchudzania i głodowego jadłospisu brakuje. To ten drugi sposób wykorzystania:).

Czarna rzepa

Nie jest to warzywa za często wymieniane w kontekście odchudzania. Za to włosomaniaczki na pewno znają czarną rzepę. Jej sok wykorzystuje się jako wcierkę w skórę głowy. No, ale nie o tym tutaj:). Czarna rzepa ma między innymi działanie moczopędne i odtruwające. Warzywo to wspomaga perystaltykę jelit. I to właśnie będzie pomocne na diecie. Czarna rzepa zwiększa produkcję soków żołądkowych. Nie każdy jednak może jeść to warzywo. Problemy z sercem i niewydolność nerek to przeciwwskazania.

POZNAJ SPOSÓB NA SKUTECZNE ODCHUDZANIE JESIENIĄ

Brukselka

Należę do tej – nie tak znowu licznej – grupy osób, uwielbiającej ją. Warzywo, które powstało w Belgii (prawdopodobnie ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej), ma trudny do przełknięcia smak. Sposobów na pozbycie się goryczki jest parę. Na przykład w czasie gotowania dodać odrobinę cukru. Dlaczego warto jeść brukselkę? Poprawia ona przemianę materii. Brukselka to sycące warzywo i dlatego też sprawdzi się na diecie. Ma też właściwości oczyszczające, co również wpływa na proces odchudzania.

baklazan

Bakłażan

W tym wypadku z kolei w ogóle nie jestem przekonany. Ale znam smakoszów tego warzywa. Ostatnio próbowałem musaki – greckiego dania na bazie bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego. Zamiast tego ostatniego była soczewica. I dalej nie dałem się przekonać do tego warzywa:). Jeśli jednak się odchudzasz, to warto. Bakłażan to mało kalorii, ale za to sporo wody. Dzięki temu wspomaga detoksykację organizmu (przyda się przy zrzucaniu kilogramów). Bakłażan pomoże Ci też w pewnym stopniu pozbyć się tłuszczyku z okolic brzucha. Ma w sobie błonnik, a przy okazji reguluje poziom cholesterolu we krwi. Tak przy okazji dodam, że to jedno z warzyw korzystnie wpływających na stan skóry.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here